במילים פשוטות ובתמצית, רשם המשכונות הינו בעל תפקיד ברשות התאגידים – כן זו שבמשרד המשפטים שבמדינת ישראל. רשם המשכונות מפעיל מאגר מידע על משכונות, שנרשמו על פי דין. האם מדובר כאן במילים פשוטות ובתמצית? ובכן, הן בהחלט מתומצתות. בהמשך נכתוב על משכון, כדי להאיר קצת יותר אור על תפקיד זה.
כיצד תפקידו של רשם המשכונות משפיע על משכון נכס?
כאמור, רשם המשכונות הוא בעל תפקיד ברשות התאגידים , המפעיל מאגר מידע על משכונות שרשמו אותן על פי דין. משכון . באופן כללי – הוא שעבוד נכס כערובה לחיוב. ישנו חוק של ממש במדינת ישראל, הנקרא חוק המשכון – המציין שבמקרים רבים , ואף ברובם – יפה כוחו של משכון רק כאשר נרשם בהתאם לתקנות. זאת למען הכוונה, לייצר מצב ובו לצד שלישי המעוניין לרכוש את הנכס, לראות ולזהות באם קיים משכון לגבי הנכס או לא .
מה הערך בבדיקת משכון אצל רשם המשכונות?
כדוגמה, נניח שאדם מתכוון לרכוש מכונית, וזאת לאחר שיקבל הלוואה מהבנק. ואילו, כדי להבטיח את ההלוואה, הבנק החליט למשכן, כלומר לרשום משכנון על המכונית – עד לאותה החזרת הלוואה. ייפוי כוחו של המשכון, או תוקף המשכון – חל בעת הרישום אצל רשם המשכונות. בהינתן שצד ג' מתכוון לרכוש את המכונית מאותו מוכר, יש לו לבדוק אצל רשם המשכונות באם מדובר בנכס מממושכן או שלא. שכן בהינתן שבדק יוכל לדעת, ובהינתן שלא בדק – הצדק, לראות החוק הוא עם הבנק. אלא שבמסגרת תהליך משפטי ישנם תקדימים המפרשים את החוק בכל מיני תצורות שונות כך שרוח הדברים יכולה לנוח באופן שונה בהקשרים משפטיים שונים .
מנגד, רשם המשכונות יכול לסייע לצד ג' לבדוק באם קיים משכון, ובאם לא קיים משכון ברשומותיו – הרי שלא יפה כוחו של המשכון, גם אם ישנו. כלומר, אם צד ג' ראה שאין משכון שרשום אצל רשם המשכונות, אך עדיין יש משכון בתוקף מטעם הבנק על אותו רכב – המשכון לא תקף על פי חוק, כי לא היה רשום כאמור אצל רשם המשכונות.