מהי גרירת משכנתא? ובכן, לפני שנדבר על זה נציין שיש שיגידו, שמי שלקח משכנתא כאשר הריביות היו נמוכות יותר, מחזיק במשכנתא "טובה יותר", לכאורה, לעומת מי שלקח משכנתא כאשר הריביות היו גבוהות יותר. בהינתן היכולת להחזיק משכנתא "טובה יותר", ניתן למעשה לגרור אותה, כדי להחזיק בתנאים הקיימים במסגרת רכישת דירה חדשה ומכירת הדירה הקודמת שנרכשה בעזרת "המשכנתא המקורית".
היכן רלוונטי (בין היתר) לחשוב על גרירת משכנתא?
כדי להסביר גרירת משכנתא הבה נדמיין שיש דירה ששוויה כמיליון שקל, ויש עבורה משכנתא של חצי מיליון שקל. נניח שמדובר "במשכנתא טובה", כלומר אם תנאים נחמדים ורצויים. בהינתן הרצון למכור את הדירה, ולקחת אחת נוספת בעלות של מיליון וחצי הרי שמבחינת ההון הזמין מהעסקה, יש עוד כמיליון שקל להשלים כדי להגיע למחיר המתבקש.
כדי לפרק את המקרה, נניח שבהינתן מכירת הדירה, תהיה אפשרות לקבל חזרה מיליון שקלים . מתוכם , המשכנתא הקיימת תיקח כחצי מיליון שקל. כך שנשארים עם חצי מיליון שקל ביד. עקב כך שיש עוד מיליון וחצי שקלים , להשלים כדי להגיע למכיר המכירה של הדירה החדשה, אפשר להתחיל ולדבר על גרירת משכנתא. במקום למכור את הדירה הקיימת, ולהחזיר את המשכנתא הקיימת ובמקומה לקחת משכנתא חדשה על סך חצי מיליון שקל ניתן לגרור את המשכנתא הקיימת לדירה שרוצים לרכוש, ולהוסיף על המשכנתא הקיימת עוד סכום כסף.
מה המטרה של גרירת משכנתא?
כך שהתוצאה הסופית של גרירת משכנתא היא שחלק מהסכום מתקבל בתנאים "של פעם", שאולי נחמדים ונעימים , וחלק מהסכום מתקבל "בסכום של היום", שאולי שונים מתנאי המשכנתא של פעם. ובכך ניתן להמשיך ולהחזיק במשכנתא "בתנאים של פעם", לכאורה. זו משמעותה של גרירת משכנתא מהעבר להווה. באופן כללי, ישנם מספר סוגים של גרירת משכנתא וניתן לדבר עם יועץ משכנתאות כדי לרדת לדקויות.